6 cílů pro rok 2012

Publikoval Viktor Hanáček dne 31. ledna 2012

Když jsem psal, co se kolem mě událo v roce 2011, napadlo mě, že bych napsal i o tom, co plánuji pro rok 2012. Když si své cíle sepíšu a zveřejním je, budu alespoň víc motivovaný si je splnit. Vlastně, nikdy jsem si cíle moc nedával, a když jo, byla to vždycky spíš taková idea, která se mi líbila.

1. Kreativita a spánek

Čemu bych chtěl v roce 2012 věnovat nejvíce sil, je moje kreativita a spánek. Zjistil jsem, že kreativita jde hodně ovlivnit tím, jak se člověk vyspí, jak se cítí a podobně. K tomu se pojí to, že bych chtěl spát víc, než spím teď. Myslím, že si mé tělo zaslouží víc, než průměrně 6 hodin spánku. To prostě nestačí.

Výsledkem by mělo být více energie pro webdesign a grafiku jako takovou. Došlo mi, že jde udělat opravdu dobrý webdesign nebo grafiku vlastně jen díky kvalitnímu spánku. A já chci dělat jen opravdu dobrý webdesign!

2. Lepší organizace času

Jestli chci kvalitnější a delší spánek, musím svůj čas lépe organizovat. Začít uplatňovat Paretovo pravidlo 80/20 a více říkat ne. Tyto dvě věci spolu ohromně souvisí. Jednoduše to znamená umění nebrat každou zakázku a každý úkol, který se naskytne, ale upřednostňovat ty, které můžu splnit na 100 % a kterým sám věřím a chci je opravdu udělat.

3. Větší sebekázeň při školních věcech

Co se týče školy, je to to stejné. Potřebuji rozumně skloubit práci se školou tak, abych nemusel každý půlrok před vysvědčením dohánět známky. O to víc, že příští rok mě čeká maturitní ročník. Musím se naučit se učit. Chce to jen víc sebekázně.

4. Zjednodušovat

Chci jednoduchost a pořádek. Mám rád minimalismus a hodně o něm čtu. Sice nejsem takový masochista, abych počítal věci, které vlastním, ale těch nepotřebných se snažím zbavit. A chtěl bych zjednodušovat i další věci. Například psaní článků. Mně samotného nebaví číst dlouhé články. Tak keep it simple.

5. Reklama

Chci rozjet nějakou reklamu pro své podnikání – tvorbu webových stránek. Do teď jsem fungoval jen díky doporučení a „šeptandě“. Neměl jsem nikde žádnou reklamu, žádné letáky, žádné vizitky. To chci změnit. Jednoduše. Chci vytisknout malé reklamní letáky o velikosti vizitek, které dám (pokud se s majiteli dohodnu) například na stoly do kaváren a podobně. Nebo že bych si rovnou koupil nějakou reklamní plochu?

6. Peníze

Samozřejmě chci dál vydělávat. Alespoň tak, jako minulý rok. Ale ne, chci vydělat víc. Přál bych si totiž jezdit do školy autem nezávisle na MHD nebo vlacích. A to znamená potřebu stálého příjmu. Nebaví mě vstávání v 5:40 a hodinová jízda vlakem, když vím, že po dálnici (65 km tam i zpět) mohu být ve škole za dvacet minut. Vše souvisí se vším a tímto bych získal navíc skoro dvě hodiny spánku. A o to mi jde.

Krom reklamy jsou to všechno cíle nevěcné, kdy stačí sám sebe jen správně nasměrovat. Stačí málo – myslet na to a cíle (nebo spíše cesty, kterými chcete jít) si neustále připomínat. Vytisknout si je na papír a každý den si je přečíst, jako takovou svou mantru. Více kontroly, více sebekázně, více přemýšlení. Nic víc za tím asi nebude.