Identifikovaná osoba, DPH, souhrnná hlášení a další radosti. Jak je to s tím AdSense?

Publikoval Viktor Hanáček dne 3. března 2014

Jak začla být návštěvnost na picjumbo.com zajímavější, rozhodl jsem se nasadit reklamní systém AdSense. Díky tomu mě teď každý měsíc čekají starosti s podáváním hlášení na místní finanční úřad, jelikož se jedná o poskytnutí služby do členského státu Evropské Unie, konkrétně do Irska, kde má Google evropskou pobočku — tzn. stala se ze mě Identifikovaná osoba.

Tápete, jak se s tím vším poprat a pořád se vám zdá, že je to složité, a že jste nikde nenašli pořádný návod? A že vlastně vůbec nevíte, co děláte? To jsem si říkal taky, takže jsem to vše nastudoval a napsal tento článek, jak na to. Za sdílení budu rád.

První drobné a registrace Identifikované osoby

Takže: nahodili jsme AdSense na web a začali chodit první peníze. První den se ukázali první drobné, takže do 15-ti dnů od tohoto dne frčíme na úřad a registrujeme se jako Identifikovaná osoba (dále IO). Úřednice na nás zkouší, abychom přinesli i „nějaké potvrzení“, žádné ale nemáme, takže nesmyslnému požadavku skálopevně odoláváme, odpovídáme, že víme, co děláme, a odcházíme. Do několika dní přijde poštou potvrzení o zaregistrování (pokud ne, nepíšeme komentáře, ale voláme na úřad).

Jsme registrovaná osoba, skončil první měsíc a čekáme na potvrzení peněz na účtu Google AdSense, ten nám peníze potvrdí druhý den následujícího měsíce. V sekci Historie transakcí, ve sloupci Příjmy (v Kč) se ukáže částka, kterou nám Google přiznal, a kterou budeme za tento měsíc hlásit. Žádná jiná částka nás nezajímá — průběžné přehledy jsou jen odhady. Na celé hlášení máme 25 dní od skončení předchozího měsíce.

Teď ta FUnny část.

Otevřeme si Souhrnné hlášení VIES na Daňovém portálu MFČR a vyplníme. Budeme vyplňovat řádek, ke kterému budeme potřebovat informace o Google. Ty jsou k datu 3. března 2014 tato:

Kód země: IE — Irsko
DIČ pořizovatele: 6388047V
Kód plnění: 3 (poskytování služeb)
Počet plnění: 1 (každý měsíc nám přizná jednu platbu)
Celková hodnota plnění: částka, kterou nám Google přiznal, zaokrouhlená nahoru na celé koruny

A bude to vypadat asi takto:

adsense hlaseni

Teď hlášení potvrdíme, odešleme a stáhneme si především potvrzení o podání, které vytiskneme, podepíšeme a do 5-ti prac. dnů přineseme na finanční úřad. V opačném případě jako by hlášení nebylo podáno.

A to je vše.

Pokud máte jen AdSense, nemusíte podávat Přiznání k DPH

Přiznání by bylo nulové a nulové IO nepodává. Pro Přiznání k DPH byste museli službu z členského státu EU přijmout a zaplatit za ni — typicky např. Facebook reklama nebo AdWords reklama. Tam máte totiž ceny sníženy o DPH a DPH odvedete až zde v ČR každý měsíc (jako IO nemáte nárok na odpočet na výstupu).

Další ‚protips‘ z mých zkušeností

1. Neptejte se na názor pracovnic/íků úřadu

Většinou nic neví. Dokonce jsem pár dní zpět vysvětloval pracovnici po telefonu, jaký je rozdíl mezi Identifikovanou osobou a Plátcem DPH, když došlo na reverse-charge odpočet, na který IO nemá nárok. Raději projeďte internet, nebo přejděte na bod 3.

2. Neptejte se ani účetních, pokud to není jejich denní chleba

Většinou mají dost starostí s tím, aby zvádli vstřebávat různé změny v zákoně, které řeší denně. Identifikované osoby nejsou příliš běžná věc, je to nové (od ledna 2013) a moc jich asi nebude.

3. Pokud už se ptáte, ptejte se těch nejvyšších a přímo na VAŠEM úřadě = vedoucího kontrolního oddělení

Protože v případě problémů budete komunikovat právě s nimi. Byla to první věc, kterou jsem udělal. Pán obvolal své kolegy a další den mi volal s konkrétním názorem. Ano, názorem, protože ani na těchto pozicích, vzhledem k neustálým změnám zákona, nevhodně zvolených vět, nekompatibilitou s dnešním možným podnikáním apod. si vlastně moc jistí nejsou.

4. Vždy uvádějte telefon a email

Vyplatí se to — právně vám těmito cestami nemohou poslat/oznámit nic závažného, ALE mohou vás kontaktovat, pokud se jim bude zdát, že máte něco v nepořádku nebo vám bude něco chybět.

A jak to potom v březnu přiznat v příjmech fyzických osob?

V tomto moc nevím a spíš hádám, zkušenosti nemám, takže spíš navrhuji. Někteří to dělají tak, že každý měsíc vystaví fakturu s údaji Googlu a částkou a nikam ji neposílají, jen si ji nechají pro sebe. Druhou cestou by mělo být čestné prohlášení, kde celkovou částku napíšete a přiložíte k přiznání. Takto to hodlám udělat já, jelikož příjmů ze zahraničí bylo víc a asi bych se fakturováním všeho uklikal.

Zdroje:


Toto vše jsou informace, jejichž nastudování jsem věnoval obrovské množství času. I přesto ale nepříjímám jakoukoli odpovědnost za pravdivost obsahu, i když se o to maximálně snažím.