Jaký byl rok 2012?

Publikoval Viktor Hanáček dne 3. ledna 2013

Když jsem na začátku roku psal o svých plánech do nového roku 2012, zmiňoval jsem jako cíle šest věcí: spánek + kreativitu, organizaci času, zjednodušování, učení do školy, reklamu pro podnikání a peníze. Rád bych se teď vyjádřil, jak se mi to povedlo a jestli vůbec.

Co se týče spánku, tak nepovedlo. Vstávám do školy relativně brzo (5:30) a jelikož se snažím stíhat jak denní školu, tak svoji ‚práci‘, je pro mě obtížné jít spát například okolo desáté, abych měl alespoň 7 a půl hodiny spánku. Bohužel spát jsem šel vždycky až kolem jedenácté a výš (mám problém jen tak odejít od rozdělané práce), takže spánku bylo tak okolo šesti a pěti hodin. A to jako nic moc.

Co se týče kreativity, tak nevím, jestli toto můžu soudit já. Jen vím, že za rok 2012 jsem dokončil docela dost projektů a mám z mnoha opravdu radost. Také můžu říct, že díky mnohé inspiraci a své chuti se dál vzdělávat jsem se za celý rok posunul o opravdu hodně velký kus dopředu. Tím nechci říct, že jsem skvělý a nejlepší, tím říkám, že uvnitř sebe cítím velký pokrok.

Organizaci času jsem zvládal si myslím na jedničku. Z papírového diáře jsem přešel na elektronickou organizaci a pokud si dobře pamatuji, všechno jsem si zapisoval a plnil, a na žádnou schůzku jsem nezapomněl (určité mezery mám ale ještě v dochvilnosti).

Zjednodušoval jsem. Zjednodušil jsem všechno, co šlo. Od mailu, přes práci, organizaci času, data.. Odebral jsem nepotřebné, soustředil se na důležité, udržoval jsem pořádek. Hodně pomohly knihy. A to Restart a Zen a hotovo. Obě knihy doporučuji a pro všechny mně podobné freelancery (a klidně podnikatele, kteří i někoho zaměstnávají) je například Restart snad úplně základní povinnost.

Učení do školy? Škola? Ajo škola.. Jo, jde to. V rámci zjednodušování vesměs s tahákama, ale jde to. A docela dobře. Ted mě čeká maturita. Tak uvidíme. Keep calm a držet palce…

Na reklamu pro podnikání jsem se vykašlal. I v rámci snahy používat Paretovo pravidlo 80/20. Došlo mi, že žádnou klasickou reklamu nechci. Možná by mohla přilákat lidi, se kterými spolupracovat nechci. Jediné, na co jsem se soustředil, byly výsledky mé práce. To je nejlepší reklama. Lidé si to mezi sebou řeknou. Word of mouth aneb šuškanda, nebo ještě jinak: referenti. Nejlepší reklama. Pokud vás má někdo rád a cení vaší práci, doporučí vás dál. A já nesmírně cením mé přátele a klienty, kteří to v letošním roce udělali. A tímto bych jim opravdu rád poděkoval.

Ohledně peněz jsem si řekl, že chci vydělat víc, než minulý rok. Vydělal. Řekl jsem si, že si chci koupit auto a dopřát si ježdění do školy autem a šetřit čas. Auto jsem si koupil a ježdění si taky dopřál. Ale pak jsem asi po čtyřech měsících dostal rozum a do školy jezdím dál vlakem. Je totiž rozdíl dávat měsíčně za ježdění do školy tisíce nebo dávat stovky. Teď dávám stovky a ještě stihnu ve vlaku pracovat nebo číst.

K penězům ještě to, že díky inspirativním pracovně nepracovním schůzkám s různými lidmi jsem zjistil, že jsem své služby nabízel pod cenou. Oni sami mi to řekli! Díky nim jsem prohlédl a zamyslel se nad pricingem svých služeb. A nejen nad tím. Tyto schůzky a „pokecy“ mi daly do osobního i pracovního života mnohem víc, než kdejaká knížka. A hned.

Co se týče mého já, tak červen byl u mě takový docela zlomový, v druhé polovině roku jsem se snažil uskromnit, cenit a vyhledávat právé přátele, sám být více přátelský a díky pár dnům v nemocnici si i víc užívat život. Vesměs veškerý můj růst se odehrával v druhé polovině roku, kdy jsem si začal věci víc uvědomovat a tak nějak se snažil víc žít.

V bodech bych mohl rok 2012 shrnout takto:

  • Přestal jsem se honit za nějakým majetkem a snažil se trochu zpomalit.
  • Naučil jsem se si jen tak koupit něco dobrého na jídlo a na chuť.
  • Naučil jsem se si jen tak autem vyjet na výlet a vychutnávat jízdu a hudbu.
  • Naučil jsem se si jen tak zajít do kavárny na něco dobrého.
  • Naučil jsem se říkat ne zakázkám, příležitostem a věcem, které mi nedávají smysl a ve kterých jsem neviděl žádný přínos.
  • Naučil jsem se víc relaxovat. Byla to pořád jen škola práce škola práce a nebylo to správné.
  • Snažil jsem se účastnit méně hádek a méně vnucovat svůj názor, i když jsem věděl, že je správný.
  • Naučil jsem se být víc vyrovnaným.
  • Vydělal jsem relativně dost peněz a docela dost jich bohužel i utratil (což mě docela mrzí).
  • Dokázal jsem dobrovolně vyměnit ježdění do školy autem za vlak (a šetřit tak své auto, peněženku i zdraví).
  • Víc jsem se myšlením přiblížil k minimalismu.
  • Podařilo se mi přejít z papírového diáře na elektronickou organizaci času.
  • Víc jsem vnímal své rodiče a rodinu.
  • Víc jsem četl a přečetl jsem knihy Restart a Zen a hotovo.
  • Neustále jsem se snažil vzdělávat v oblasti webdesignu a webu.
  • Znovu jsem si koupil iPad a omezil tím sezení u počítače.

Pokud jste dočetli až sem, tak děkuji. Děkuji také všem klientům a přátelům, kteří mě za tento rok podporovali nebo mi jakkoli pomohli. Rok 2012 mi dal opravdu hodně a já z něj mám obrovskou radost. No a proto je tento report oproti minulému o něco delší. Pokud jste ale i vy sami psali své ohlédnutí za rokem 2012, pochlubte se a pošlete prosím odkaz do komentářů pod článkem. Budu rád.

Zároveň bych nám všem rád popřál, ať je rok 2013 lepší, než bude :)

Hezký den.